Vedeli ste že ....... ?

Vedeli ste že ...... ?
ANANÁS

je ovocie, ktoré sa v našich ovocných kyticiach objavuje pomerne často? Nielenže dobre vyzerá a skvelo chutí, ale má aj mnoho pozitívnych účinkov na organizmus. Ananás pochádza z Brazílie, patrí teda medzi tropické ovocie. Zrelý ananás má sviežu sladkú vôňu i chuť, už v minulosti mal mnohostranné využitie, dnes sa používa hlavne ako vynikajúci prostriedok na chudnutie. Okrem toho že obsahuje až 90% vody, jeho veľké plus je enzým nazývaný bromelín, ktorý podporuje spaľovanie tukov, znižuje hladinu cholesterolu a podporuje trávenie. To však nie je všetko. Ananás obsahuje aj veľké množstvo vitamínov, najmä vitamíny skupiny B1, B12, C a E, a minerálnych látok ako sú mangán, draslík, vápnik, fosfor, zinok, železo. Pri pravidelnom konzumovaní teda podporuje imunitu, udržuje zdravé kosti, srdce a tráviaci systém. Dokonca sa o ňom traduje že pôsobí  aj ako afrodiziakum. Právom si teda zaslúži, aby sa na našich stoloch objavoval čo najčastejšie :). 

HROZNO

udržuje krásu, štíhlosť a pokožku bez celulitídy? A taktiež ho i my s obľubou používame v našich ovocných kyticiach, či už biele alebo tmavé :). Hrozno je veľmi obľúbeným ovocím najmä vďaka jeho chuti a samozrejme hlavné jeho využitie nielen u nás ale i vo svete je  výroba vína. Hrozno je zaujímavé najmä tým, že obsahuje až 80% vody a 18% ovocného a hroznového cukru, vďaka ktorému je ideálnym zdrojom energie. Hroznovým cukrom  totižto získavame energiu, ktorú si ale naše telo neukladá do zásob tuku, ako je to pri obyčajnom cukre. Hrozno je teda ideálnou pochutinou pri chudnutí, nakoľko sa z neho naozaj nepriberá, naopak rýchle nám dodá potrebnú energiu, strapec hrozna poobede povzbudí viac než káva. Obsahuje provitamín A, vitamíny B, C, E, K, minerálne látky ako draslík, vápnik, fosfor, kremík, meď, magnézium, železo. Okrem toho i ovocné kyseliny, ktoré pomáhajú pri trávení. Vďaka minerálnym látkam zase máme zdravé vlasy, nechty, kĺby. Veľmi vzácnou látkou je silný antioxidant resveratrol, ktorý posiľňuje naše srdce, cievy, imunitu a spolu s flavonoidmi má protirakovinový účinok. Väčšie množstvo ho však obsahuje hrozno s tmavou šupkou, čiže aj v červenom víne je ho viac. Naopak hrozno so svetlou šupkou posilňuje náš žalúdok, pečeň, obličky. Keďže hrozno má močopudné účinky, podporuje aj vyplavovanie škodlivých látok z tela. Či už sa teda rozhodnete pochutiť si na strapci hrozna alebo dáte prednosť nejakému kvalitnému vínu, hrozno si určite našu pozornosť zaslúži. 

HRUŠKY

patria medzi najmenej alergické ovocie zo všetkých? Prvé hrušky sa objavili v Európe a Ázii, pestovali ich hlavne Rimania. Hruška patrí medzi obľúbené ovocie vďaka svojej sladkej chuti, dokonca pozitívne ovplyvňuje náladu a pocity pohody :). Obsahuje najmä vitamíny A, C, E, z minerálnych látok sú zastúpené hlavne draslík, meď, vápnik a fosfor. Známe sú najmä antibakteriálne a močopudné účinky, používa sa preto s obľubou pri detoxikačných diétach. Okrem toho však plod hrušky čistí aj črevá, a priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, odstraňuje zápchu. V ľudovom liečiteľstve sa používala pri liečbe obezity, dne a močových kameňoch.V našich ovocných kyticiach sú obľúbené najmä hrušky v čokoláde, chutia naozaj fantasticky ! :)

JABLKÁ 

v súčasnosti majú už viac než 7 000 odrôd? Prvé jablká pochádzajú z juhozápadnej Číny, odkiaľ sa rozšírili do celého sveta. Jablko obsahuje 84% vody, vlákninu, pektíny, vitamíny A,B,C,E,K, minerálne látky najmä draslík, fosfor, horčík, magnézium, mangán, sodík, vápnik a železo. Jablko  mnohokrát zatieni svojimi obsahovými látkami aj mnohé tropické plody, a my ho zase neprávom často mnohokrát nedoceňujeme. Pravidelná konzumácia jabĺk zvyšuje imunitu organizmu, priaznivo pôsobí na pečeň, žlčník, reume, dne. Vhodné sú aj pri diabete, nakoľko regulujú hladinu cukru v krvi. Znižujú aj cholesterol, posiľňujú ďasná a vďaka antioxidantom sú aj ako prevencia proti rakovine. Významná je aj ich schopnosť chrániť mozog pred Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou. Najviac látok sa pritom nachádza v šupke, preto určite konzumujte jablká aj so šupkou :). Jablko pred jedlom, navyše udrží Vašu hmotnosť pod kontrolou. Jablká sú teda naozaj skvelým a zdravým ovocím, a hlavne u nás veľmi ľahko dostupným a pestovaným. Takže s chuťou sa zahryznite, aj v našej ovocnej kytici "ZAFIRA" Vám prinášame dva obľúbené druhy jabĺk :). Dobrú chuť ! 

JAHODY

patria vďaka svojej jedinečnej chuti a vôni medzi "kráľovské ovocie" a vďaka svojim účinkom afrodiziaka sa nazývajú aj "ovocím lásky" ? Záhradná jahoda ako ju poznáme dnes, pochádza z Francúzka a dodnes existuje už vyše jej 400 odrôd ! Jahody sú obľubené vďaka svojej výnimočnej chuti, vône i vzhľadu. Vôňa jahôd je dokonca veľmi komplikovaná, nakoľko obsahuje viac než 300 známych i neznámych látok. Jahody sú aj veľmi zdravé, zaháňajú pocit únavy a nervozity, osviežujú. Obsahujú najmä vitamíny A, B, C, K, kyselinu listovú, z minerálnych látok je to draslík, fosfor, magnézium, sodík, železo. Jahoda má protizápalové a antibakteriálne účinky, znižuje hladinu cholesterolu, pôsobí proti vysokému tlaku a má močopudný účinok. Keďže obsahuje najmenej kalórií, dokonca menej ako melón, je obľúbeným ovocím aj pri chudnutí. Jahoda je naozaj všeobecne veľmi obľúbeným ovocím a preto je aj zastúpená vo väčšine našich ovocných kytíc, stačí si len vybrať z množstva jej kombinácií s ďalším ovocím :). 

KARAMBOLA

má len 30 kalórií ? Patrí medzi exotické ovocie, a pochádza z tropických častí južnej Ázie. Dnes sa pestuje najmä v Malajzii. Najzaujímavejší je hlavne vzhľad karamboly, svojím hviezdicovitým tvarom vynikne v každom ovocnom šaláte či ovocnej kytici. Zrelý plod karamboly má hnedastú farbu a príjemnú vôňu. Konzumuje sa aj so šupkou a má sladkokyslú osviežujúcu chuť. Karambola je bohatá na vitamíny A, C, K, kyselinu listovú, z minerálnych látok je to magnézium, fosfor, sodík. Pri pravidelnom konzumovaní posilňuje imunitu a spevňuje kosti. 

KIVI

má vďaka vysokému obsahu vitamínu C veľa pozitívnych účinkov na náš organizmus? Kivi pochádza z Číny, má zelenú šťavnatú dužinu ktorá je chránená hnedou tenkou šupkou a zrelé kiwi má sladkú osviežujúcu chuť. Patrí medzi obľúbené ovocie, a je aj veľmi zdravé, najmä vďaka vysokému podielu vitamínu C. Okrem toho však obsahuje aj vitamín A, B, E, K, kyselinu listovú, z minerálnych látok je bohaté na draslík, fosfor, magnézium, sodík, vápnik, železo. Kivi je vhodné konzumovať  najmä v chladných mesiacoch, kedy sme viac náchylní na prechladnutie či chrípku, pretože kivi je skvelou prevencoiu proti nim. Zároveň posiľňuje i našu imunitu, spevňuje cievy, žily, podporuje rast kostí a zlepšuje videnie. Kivi zlepšuje aj naše sústredenie a umožňuje nám lepšie zvládať stres. Kivi s obľubou pridávame i do našich ovocných kytíc, kde jeho zelená farba a krásna štruktúra na priereze skvele vynikne a Vás osvieži :). 

MELÓN

sa pestuje už 4000 rokov? Vtedy sa totiž doviezol z Ázie do Talianska, odkiaľ sa postupne jeho pestovanie rozšírilo po celom svete. A viete že melóny patria medzi zeleninu a nie ovocie ? Melón je teda veľmi obľúbená zelenina, najmä v lete, kedy nás dokonale osvieži a hydratuje jeho červená dužina s obsahom až 90% vody. Je bohatý však aj na vitamíny A, B, C a minerálne látky ako zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik, jód, mangán. Melón je ideálny aj pri chudnutí, jeho vysoký podiel vody nám skvele prečistí obličky i krv, a podporí vyplavovanie škodlivých látok z tela. Červený melón má pozitívne účinky na cievy, krvný tlak a podporuje imunitu organizmu. Všetky druhy melónov obsahujú aj tri silné antioxidanty, čiže látky ktoré pôsobia proti rakovine, chránia nám pokožku a srdce.

Melóny sa delia do dvoch hlavných skupín, a to na:

  • vodové melóny - sem patrí červený melón a menší voňavý žltý melón
  • cukrové melóny - ako napríklad melón Gália či Kantalup

Gália je menší melón s bielou dužinou, ktorej chuť pripomína nektarinky, chutí naozaj skvelo.

Kantalup sa nazýva aj ananásový melón, jeho chuť je na nerozoznanie od chuti ananásu a má jasno žltú dužinu.

Tieto dva druhy cukrových melónov a taktiež vodové melóny sú zakomponované aj v našich ovocných kyticiach, sú z nich povykrajované buď lístočky alebo stredy našich ovocných kvetiniek :). 

POMARANČ

aby získal svoju typickú oranžovú farbu musí byť vystavený niekoľko dní po sebe chladným nociam? V miernom pásme to teda nie je problém, zrelé pomaranče v trópoch však majú zelenú farbu. Pomaranč pochádza z južnej Číny a postupne sa odtiaľ dostal do celého sveta. Pomaranče obsahujú hlavne vitamín C, vďaka ktorému pôsobia preventívne proti chrípke a nachladnutiu. Okrem toho sa v nich ale nachádza aj vitamín A, B1, B2, B6, E, kyselina listová, z minerálnych látok najmä draslík, vápnik, fosfor, magnézium, železo. Pri ich pravidelnej konzumácii znižuju hladinu cholesterolu, ukľudňujú nervovú sústavu, uvoľňujú stres, hnev, odháňajú smútok a melanchóliu. Zároveň majú aj protirakovinový účinok a pomáhajú aj pri zápche. Za typickú chuť pomaranča zodpovedá najmä ovocný cukor a vysoký podiel kyseliny citrónovej, za jeho vôňu zase pomarančový olej. Ten sa často používa práve v aromaterapii. Oranžové polmesiačiky pomaranča zdobia aj naše ovocné kytice, ich sladká a šťavnatá dužina je naozaj osviežujúca ! :)

Tento web používa súbory cookie. Ďalším prechádzaním tohto webu vyjadrujete súhlas s ich používaním.